Det var for mig en stor øjenåbner omkring industrialiseret landbrug
og de følgevirkninger det har både på miljø og sundhed. Udsendelsen var
på DR2 og rigtig godt strikket sammen med mange fornuftige argumenter
hvorfor der opstår svine influenza, fugle influenza, kogalsskab.
Andre udsendelser af den type har mere set det som et ansvar hos
producent snarere end forbrugere, men hvis man nu forestillede sig at
forbrugere ikke vil købe kød på den måde man producere i dag så må
producenten jo ændre sin politik eller lukke. Så ansvaret er faktisk
mere hos forbrugere end hos producenter som bare prøver at imødegå de
krav fra forbrugere.
Vi bliver som vi spiser er den røde tråd igennem udsendelsen og har
de ret i. Ingen bliver syge hvis man spiser fornuftigt og af gode
råvarer.
Men forbrugere vil have lort fordi det er billigt og så bliver de
selv noget lort - i stedet for at skrue ned for overforbruget og den vej
få råd til kvalitet.
Hvem siger man skal spise kød hver dag?
Ingen tvinger en til det og der er da masser af alternativer til en
dag eller 2 om ugen uden kød. Mange forbrugere er dovne og prioritere
helt forkert når de vælger frossen pizza eller andet.
Nogen vil måske sige: Du spiser jo også gammeldags fed mad kan man læse på madgruppen!
ja jeg spiser flæskesteg,frikadeller,brunkål,gryderetter osv....
Nu er soven baseret på en fond som jeg selv laver og er kun på
grønsager og jeg spiser meget pasta, kartofler, ris. Men nu er mine
indkøb hos producent som jeg kender og ved at det er kvalitet - til
forskel fra det du køber i supermarked - her har du ingen kontrol hvad
der er af skjulte ting i.
Som dreng lavede min mor en selleribøf som smagte dejlig og har taget
det op i dag og den smager stadig godt så kød er ikke nødvendigt hver
dag for der er millioner af andre muligheder for et godt måltid.
Jeg har da mærket konsekvensen af en dårlig livsførelse da jeg fik for højt blodtryk og tæt på sukkersyge.
Og et opgør med den livstil er mine værdier nu normale både blodtryk
og blodsukker - så det man spiser og drikker har i høj grad noget med
ens sundhed at gøre.
Hvorfor spise så man er ved at revne som vi ser til jul og nytår hvor
de vælter hen i akut modtagelsen og spilder læger og sygeplejeskers tid
med deres overdrevne spiseri.
Vi producere i EU så meget kød at det lægges i store kølehuse i flere
år og senere sælges i Afrika til dumping priser - kødet er uden ben og
til samme pris som med ben som sælges i Afrika - så har afrikanere ikke
en chance for at producere på de betingelser. Udover det så får landmænd
tilskud ud fra mængden af deres prduktion og det er stærkt konkurrece
forvridende.
Nogle mener at behovet for kød stiger fordi vi bliver flere mennesker
- tror nærmere at det er fordi folk har et overforbrug af kød for der
er da mange lande i EU hvor befolkningen som ikke spiser kød hver dag og
mere satser på kvalitet kød de dage hvor de spiser kød.
Kigger man på de parterede dele fra kyllinger så skal man læse at det
indeholder xx procentdel saltlage som bare er for at få vægten op så
man kan tjene mere - altså det er noget pumpet lort. Hvorfor ikke selv
købe en kylling og partere den? det er ikke raket videnskab og tager kun
få min. nej så hellere købe noget møg som man ikke har kontrol med hvad
de indeholder for at holde prisen oppe. Hele panden sejler af lage og
får kyllingbrystet til at føles klistret.
**********
Sideord
I det her indlæg omkring sundhed er kun baseret på mennesker som ikke
lider af nogen sygdomme som gør dem fede for lige at gøre op med lange
kommentarer om at nogle ikke kan gøre for det pga. genfejl eller andre
defekter.
*********
Kunne ikke lade være med at sætte det her billede ind som jeg finder meget rammende for lortemad.
Nu kommer ikke alle børn til at se sådan ud men det skulle ikke undre
mig at tog man ind på en MC Donalds i Usa så ville det mere være reglen
end undtagelsen gældende for både voksne og børn. Det barn på billede
kan vel højst være 5 eller 6 år og det er da det rette sted at spise
hvis man skal tabe sig ik?
Det er selfølgelig straffri at pege fingre overfor andre men helt
ærligt så burde forældre nok tage deres børn eller dem selv mere seriøst
med de ting de indtager.
Jeg tror at alle godt ved hvad der er bedst for dem hvis de ikke
endnu har fået ødelagt den mekanisme i kroppen som er god til at
fortælle dig hvad du har behov for - men hvis omverden omgangskredsen,
forældre eller andre indstanser bare lader det hele sejle og tanken hen
at " det må de selv om" så vil man se mere af den slags i fremtiden
selvom fedme hos børn i Danmark er faldende så er der stadig mange
forældre der bare ikke gider tage stafetten.
Jeg kan da være total ligeglad hvordan andre behandler deres krop - men kan alligevel ikke lade være med at påpege: at du bliver hvad du spiser.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar