mandag den 26. maj 2014

Det var for mig en stor øjenåbner omkring industrialiseret landbrug og de følgevirkninger det har både på miljø og sundhed. Udsendelsen var på DR2 og rigtig godt strikket sammen med mange fornuftige argumenter hvorfor der opstår svine influenza, fugle influenza, kogalsskab.
Andre udsendelser af den type har mere set det som et ansvar hos producent snarere end forbrugere, men hvis man nu forestillede sig at forbrugere ikke vil købe kød på den måde man producere i dag så må producenten jo ændre sin politik eller lukke. Så ansvaret er faktisk mere hos forbrugere end hos producenter som bare prøver at imødegå de krav fra forbrugere.
Vi bliver som vi spiser er den røde tråd igennem udsendelsen og har de ret i. Ingen bliver syge hvis man spiser fornuftigt og af gode råvarer.
Men forbrugere vil have lort fordi det er billigt og så bliver de selv noget lort - i stedet for at skrue ned for overforbruget og den vej få råd til kvalitet.
Hvem siger man skal spise kød hver dag?
Ingen tvinger en til det og der er da masser af alternativer til en dag eller 2 om ugen uden kød. Mange forbrugere er dovne og prioritere helt forkert når de vælger frossen pizza eller andet.
Nogen vil måske sige: Du spiser jo også gammeldags fed mad kan man læse på madgruppen!
ja jeg spiser flæskesteg,frikadeller,brunkål,gryderetter osv....
Nu er soven baseret på en fond som jeg selv laver og er kun på grønsager og jeg spiser meget pasta, kartofler, ris. Men nu er mine indkøb hos producent som jeg kender og ved at det er kvalitet - til forskel fra det du køber i supermarked - her har du ingen kontrol hvad der er af skjulte ting i.
Som dreng lavede min mor en selleribøf som smagte dejlig og har taget det op i dag og den smager stadig godt  så kød er ikke nødvendigt hver dag for der er millioner af andre muligheder for et godt måltid.
Jeg har da mærket konsekvensen af en dårlig livsførelse da jeg fik for højt blodtryk og tæt på sukkersyge.
Og et opgør med den livstil er mine værdier nu normale både blodtryk og blodsukker - så det man spiser og drikker har i høj grad noget med ens sundhed at gøre.
Hvorfor spise så man er ved at revne som vi ser til jul og nytår hvor de vælter hen i akut modtagelsen og spilder læger og sygeplejeskers tid med deres overdrevne spiseri.
Vi producere i EU så meget kød at det lægges i store kølehuse i flere år og senere sælges i Afrika til dumping priser - kødet er uden ben og til samme pris som med ben som sælges i Afrika - så har afrikanere ikke en chance for at producere på de betingelser. Udover det så får landmænd tilskud ud fra mængden af deres prduktion og det er stærkt konkurrece forvridende.
Nogle mener at behovet for kød stiger fordi vi bliver flere mennesker - tror nærmere at det er fordi folk har et overforbrug af kød for der er da mange lande i EU hvor befolkningen som ikke spiser kød hver dag og mere satser på kvalitet kød de dage hvor de spiser kød.
Kigger man på de parterede dele fra kyllinger så skal man læse at det indeholder xx procentdel saltlage som bare er for at få vægten op så man kan tjene mere - altså det er noget pumpet lort. Hvorfor ikke selv købe en kylling og partere den? det er ikke raket videnskab og tager kun få min. nej så hellere købe noget møg som man ikke har kontrol med hvad de indeholder for at holde prisen oppe. Hele panden sejler af lage og får kyllingbrystet til at føles klistret.
**********
Sideord
I det her indlæg omkring sundhed er kun baseret på mennesker som ikke lider af nogen sygdomme som gør dem fede for lige at gøre op med lange kommentarer om at nogle ikke kan gøre for det pga. genfejl eller andre defekter.
*********
Kunne ikke lade være med at sætte det her billede ind som jeg finder meget rammende for lortemad.

Nu kommer ikke alle børn til at se sådan ud men det skulle ikke undre mig at tog man ind på en MC Donalds i Usa så ville det mere være reglen end undtagelsen gældende for både voksne og børn. Det barn på billede kan vel højst være 5 eller 6 år og det er da det rette sted at spise hvis man skal tabe sig ik?
Det er selfølgelig straffri at pege fingre overfor andre men helt ærligt så burde forældre nok tage deres børn eller dem selv mere seriøst med de ting de indtager.
Jeg tror at alle godt ved hvad der er bedst for dem hvis de ikke endnu har fået ødelagt den mekanisme i kroppen som er god til at fortælle dig hvad du har behov for - men hvis omverden omgangskredsen, forældre eller andre indstanser bare lader det hele sejle og tanken hen at " det må de selv om" så vil man se mere af den slags i fremtiden selvom fedme hos børn i Danmark er faldende så er der stadig mange forældre der bare ikke gider tage stafetten.
Jeg kan da være total ligeglad hvordan andre behandler deres krop - men kan alligevel ikke lade være med at påpege: at du bliver hvad du spiser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar