fredag den 9. december 2011

Portvin er gud og livets dråber


James Howell sagde i 1600 tallet om portvin:
God portvin giver godt blod
Godt blod giver godt humør
Godt humør frembringer smukke tanker
Smukke tanker skaber gode gerninger
Og gode gerninger bringer en mand ind i himlen

Det ordsprog kan jeg tilslutte mig, har selv prøvet at være i portvins himlen.

Det sker ca. 1 gange om året når jeg rejser til mit andet hjem Portugal(Porto)

Det er en utrolig følelse når man går op fra undergrunden og over gaden og ind på det gamle hotel Peninsular som er fra omkring 1900 tallet.

Efter jeg har indlogeret mig på hotellet går jeg ned til min ven som har en portvins butik for lige at hilse og smage på en vintage.

Bagefter går turen over Ponte de Dom Luis broen som Eifel har bygget i 1876, ja det er samme mand som har bygget Eifeltårnet i Paris, her ligger alle portvins husene som Delaforce, Ferreira,Taylor,Burmester osv...

Fortsætter man over broen til den sydlige bred, finder man i de stejle gader over 60 portvinshuse, hvoraf mange tilbyder prøvesmagning. Hvis smagningen ikke er gratis koster det som regel kun 2 euro. Start eventuelt ved ’Grahams Port’ øverst oppe. Grahams tilbyder gratis minibusser til de besøgende fra flodbredden. Fra Grahams kan man besøge de øvrige portvinshuse på vej ned af bakken. Det skal lige siges at det er stigninger på 24% så der er en vis logik i at starte foroven. 'S'

Blandt de mest anbefalelsesværdige besøg er Real Companhia Velha, hvis opbevaringskælder er en gammel jernbanetunnel til Sandeman, hvor studerende med karateristiske sorte hatte viser rundt. Også Barros huset og Calem huset kan anbefales.

Nu ligger mine smagninger ikke indenfor 2 euro man langt dyrere da de alm portvine ikke er interessante for mig dem kan man jo finde hjemme.
HVAD ER SÅ PORTVIN?
Portvin er en fyldig hedvin, der avles i Douro regionen i det nordlige Portugal. Den fremstilles ved at druemostens gæring standses med tilsætning af druesprit eller Brandy, Aguardente. Det skaber en vin med naturlig druesødme og en moden, frugtig aroma. Portvin, Vinho do Porto, har sit navn efter Portugals næststørste by Porto, der ligger tæt ved Douroflodens munding. I England blev portvin oprindelig kaldt 'Red Portugal', og det blev først senere forkortet til Port.

Beskrivelse af de forskellige typer af portvin...
HVID PORTVIN
WHITE PORT er lavet af hvide druer og kan variere fra sød og fyldig til tør, Dry. Dry White Port er en dejlig aperitif, når den serveres kølig med en citronskive til. Prøv den til saltmandler, peanuts eller oliven.

RØD PORTVIN Som helt ung er al portvin mørk, kraftig og aromatisk, men de udvikler sig med alderen til vidt forskellige typer portvin til enhver lejlighed.

RUBY er en blanding af unge og krydrede portvine, der tappes på flaske efter omkring 3 års lagring på træfade. Den har en mørk rubinrød, Ruby, farve og en fyldig og frugtagtig duft og smag. Ruby kan nydes alene, til desserter eller stærke oste.

TAWNY er blandet af portvine fra mange forskellige høstår og har fået længere tids fadlagring. Det har givet den læderbrune, Tawny, farve og en blødt afrundet karakter. En Tawny serveret direkte fra køleskabet er forfriskende om sommeren, som portugiserne selv plejer.

TAWNY MED ALDER er de rigtige Tawny Portvine, der anfører deres alder på etiketten. 10 years, 20 years, 30 years og Over 40 years Old. Tawny Port bliver altid aftappet, når den er drikkeklar og tappedatoen skal stå på etiketten. Det er portugisemes egne favoritter, elegante og delikat krydrede portvine, der er perfekte til desserter, nøddekager o.l.

COLHEITA er portugisisk for vinhøst eller årgang og betegner en portvin af topkvalitet fra en bestemt høst. Colheita skal være lagret på træfade i min. 7 år, så vinen får den rigtige nøddeagtige Tawny karakter. Etiketten skal altid anføre både høstår og tappeår. Ideel til nødder og bagværk.

VINTAGE PORT er portvin fra en enkelt fremragende vinhøst, der deklareres som årgangsvin. Den aftappes på flaske efter ca. 2 års fadlagring, men vinen fortsætter med at udvikle sig i flasken og ofte er den først drikkemoden efter 20-30 år. Med alderen mister vinen langsomt sin sort røde farve og smagen afrundes mod det fyldigt elegante. Vintage Port danner altid bundfald i flasken og derfor anbefales det at stille flasken op et døgns tid og forsigtigt dekantere den før servering. Det er en prægtig portvin til nødder, kager og oste med smag.

LATE BOTTLED VINTAGE PORT er portvin fra en god vinhøst, der tappes på flaske efter lagring på træfade i 4-6 år. Den tappes altså 2-4 år senere end Vintage og LBV er derfor straks mere blød og tilgængelig. De fleste LBV aftappes, når de er drikkeklare, men hvis der står Traditional på etiketten, kan de udvikle sig i flasken og danner bundfald. De bør omhældes lige som Vintage.

QUINTA VINTAGE PORT er portvin fra en enkelt vingård, Quinta, mens Vintage Port normalt er blandet fra flere vingårde. Ellers er reglerne de samme, men Quinta Port er som regel lidt lettere og hurtigere udviklet.

VINTAGE CHARACTER er en blandet portvin, der er omkring 4 år gammel i gennemsnit. Den skal have lidt af den samme karakter som Vintage, mørk farve. kraft og druesødme, men den er noget lettere og hurtigere drikkemoden.
HVEM OPFANDT PORTVINEN?
Det var englænderne, som i 1600-tallet gjorde portvinen kendt i verden. Ifølge legenden var det munke i byen Lamego, der fremstillede den første portvin ved at blande druesprit i den kraftige vin fra Douro. Da der opstod politisk strid mellem Frankrig og England i 1660'erne, lagde den franske minister Colbert høje afgifter på vinene fra Bordeaux, som på den tid blev importeret i store mængder til England. Den engelske konge, Charles besluttede i vrede over dette skridt at boykotte al vin fra Bordeux, der under navnet Claret havde været så værdsat af hans undersåtter. Den engelske overklasses foretrukne vin, Claret. blev næsten umulig at opdrive. Men samtidig fik engelske købmænd øje på de gode kvaliteter i vinene fra Dourodalen, og de åbnede kontorer i Porto, der blev en blomstrende engelsk koloni. 1703 undertegnede de den engelsk-portugisiske handelsaftale, der kaldes for Methuen-traktaten og gav favorable toldafgifter for Dourovine i England. Frankrig var altså indirekte ansvarlig for den engelske forkærlighed for portvin, men pudsigt nok drikker franskmænd i dag 3 gange så meget portvin som englændere, mere end noget andet land.

Som et ps så er billedet mit fortrukne mærke som defineret her:

Et af verdens bedste portvinshuse - bygget på det faktum at portvinene fra Quinta do Infantado får topplaceringer overalt, hvor de konkurrerer i blindsmagninger.
Senest har deres LBV 1994 vundet sølv og Vintage årgang 1982, 1997 og 2000 vundet guld ifm. International Wine Challenge i Portugal.
Quinta do Infantado er grundlagt i 1816 og ligger i Gontelho i Dourodalen. Vingårdens jordbund og klimatiske forhold er perfekte til dyrkning af de bedste portvinsdruer.

Alle portvine fra Quinta do Infantado er produceret efter samme principper som vintage port. Det betyde, at de smager af vin !
Portvinene er meget bløde, vinøse og behagelige - det betyder også, at der kan forekomme bundfald i portvinen.

Der sendes kun et begrænset antal nummerede og daterede flasker på markedet hvert år.

9 kommentarer:

 1. 'Morgen Polysl ...

  Godt at se dig her ;0)

  SvarSlet
 2. PS: Du skal lige stille din tids-zone !

  SvarSlet
 3. En god dag polysl.

  Spændende læsning om din viden om Portvin. Jeg ved det smager forbasket godt og ligeledes er en lækkerbisken, når jeg laver min Æblekage.

  Makronerne ligger i portvinen en nat over inden disse anvendes som bund og mellemlæg.

  Ha' en god weekend.

  mvh.
  frober

  SvarSlet
 4. Kennytime

  Dejligt at se dig her.

  ps. har lige stillet tiden til Køvenhavner tid "S"

  Frober..

  Ilm..

  ja... portvin har en masse muligheder som jeg ikke endnu har opdaget - dejligt...

  SvarSlet
 5. Et enkelt glas sku' ikke kunne skade ;O)

  SvarSlet
 6. Jajaja-og ...

  Det bedste ved Portvin er dog at det enkelte glas ALTID kræver en opfølger ;0)

  SvarSlet
 7. Blot for at signalere, at jeg også er hoppet over til blogspot.
  Hans_dane

  SvarSlet