torsdag den 20. september 2012

Sikkerheds teater

Det er ikke kun på arbejdspladsen man kan finde tidsrøvende sikkerheds teater. Se dig omkring på din desktop, og du skal ikke lede længe for at finde flere eksempler på sikkerheds software, der hengiver sig til teater virksomhed på din bekostning. For eksempel spilder nogle af de gamle og mere etablerede antivirus programmer regelmæssigt din tid ved at fortælle dig, at hvornår du skal have nye sikkerheds opdateringer. meddele, når der bliver kørt en scanning, og vise dig de mulige trussel-positiver, der er blevet fundet (De fleste aner ikke hvad de skal stille op med den viden - og det burde de heller ikke, for det burde være antivirus-softwares opgave at afgøre, om noget er en trussel eller ej )

Hver af disse processer karakteriseres som sikkerheds teater. Hvorfor skal man vide det? alt det burde forgå i baggrunden, så man slipper for at spilde sin tid.

Hvis man imidlertid anskuer det fra en anden vinkel, sker der noget. Det er betryggende, at man er beskyttet, at man er i sikkerhed. Disse tillidsvækkende beskeder med >>dit system er ikke udsat for nogen infektion<< gør, at man føler sig tryg selvom om softwaren fortæller faktisk ikke passer. Hvilken gennemsnitlig computer bruger vil betvivle et sikkerheds programs autoritet? Hvem har tid til det?

Desværre kan en raffineret virus keylogger eller trojaner der har omgået din sikkerheds software - typisk på grund af at den ikke endnu er kommet med i programmets database - sikre, at du bliver ved med at modtage disse betryggende meddelelser, imens den laver ravage på din pc.

Hvis man fjerner alle de betryggende meddelelser, vil vores psykologiske indretning gøre at vi får meget svært ved at tro at vi er i sikkerhed.

Et eksempel er Microsoft Essentiels, der anlægger en helt anden holdning. Når det er blevet installeret, ligger det stille og rolig på maskinen og beskytter den mod internetsnavs. Perfekt. bortset fra at vi er så vant til at få at vide at antivirus programmer kører, hvilke opdateringer de modtager, hvilke scanninger de foretager, at når al den støj pludselig forsvinder er vi ikke sikre på at programmet passer sit arbejde.

Uden sikkerheds teatret er vi ikke trygge. Spørgsmålet melder sig, har Microsoft opgivet projektet? - Er jeg virkelig beskyttet? Der er tydeligvis brug for en balance mellem den sikkerhed der bliver leveret og meddelelser om den sikkerhed hvis vi skal være tryg ved vores sikkerheds programmer.

2 kommentarer:

 1. Hej Steen!

  Er det rigtigt, at 24.dk er nede igen, her fredag eftermiddag?

  Eller er det min computer der er noget galt med?

  Med hensyn til emnet, er jeg efterhånden blevet mere skepsis på, om hvor meget vi er beskyttet med et installeret sikkerhedsfirma!

  Jeg har Bullguard sikkerhedsfirma, og er egentligt godt tilfreds!

  Man kan altid enten skrive til dem, eller chatte direkte med dem, når et problem opstår!

  Der sidder It-eksperter klar hele tiden, til at hjælpe en!

  De anbefalede da også, at man skiftede til google chrome browser, og sætte den som standard-browser - mens der er store problemer med IE!

  Hilsen lillepolle

  SvarSlet
 2. hej anonym

  ja 24 var for nogle nede igen i eftermiddags...

  IE skulle igen være sikker da der er udgivet en update..

  SvarSlet